Duurzaamheid

Weidegang

Al twintig jaar ziet CONO weidegang als basis voor het melkveebedrijf. Koeien zijn graasdieren en dus is weidegang natuurlijk en goed voor het dier. Hoe meer vers gras de koe eet, hoe minder krachtvoer van ver weg nodig is. Bovendien zorgt vers weidegras ook voor zachtere vetten en voedzame eiwitten in de melk wat de basis is voor smedige kaas.

Veel weidegang is ook goed voor de bodem. Koeienmest is rijk aan vezels en mineralen en zorgt voor een gezond bodemleven. Zo staat alles op de melkveehouderij met elkaar in verbinding. Het gezonde gras wordt gegeten door de koe en vogels eten beestjes die leven in het gras.

Dierenwelzijn

CONO heeft dierenwelzijn heel hoog in het vaandel. Blije koeien noemen we dat. De koeien hebben veel ruimte in het weiland én in de stal, hier zijn zachte ligbedden en koeborstels beschikbaar. Koeien die in goede gezondheid langer leven zijn in veel opzichten duurzaam: goed dierwelzijn spreekt voor zich maar een oudere koe is ook beter voor het klimaat en verhoogt het werkplezier van de melkveehouder. De dieren zijn immers de toekomst van het melkveebedrijf.

Biodiversiteit

Veehouders zijn echte buitenmensen. Ze realiseren zich als geen ander hoe in de natuur alles met elkaar samenhangt. Ze hebben daarom ook hart voor andere dieren dan hun eigen koeien, en voor alles wat groeit en bloeit. Zo zoeken ze elk op een eigen manier steeds de verbinding met de natuur. Dat leidt tot verrassende vormen van biodiversiteit. Je kunt hierbij denken aan weidevogels, bodem beheer & grasland, zwaluwen in de schuur en het Beemster bijenlint.