Cono Kaasmakers

De coöperatie CONO Kaasmakers bestaat al 120 jaar. De coöperatie van melkveehouders is toonaangevend geworden op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid, én de lekkerste kaas! Het begint bij CONO allemaal met de samenwerking tussen koeien, boeren en kaasmakers. Samen streven ze binnen de coöperatie naar de hoogste kwaliteit en respect en aandacht hebben voor elkaar is wat hen verbindt. 

Kaasmakerij

De CONO-kaasmakerij staat in de Beemster polder, midden tussen de koeien. De kaas wordt nog net zo gemaakt als 120 jaar geleden. De kaasmakerij heet sinds 1929 ‘De Tijd’. Met deze naam spreekt CONO kaasmakers een belofte uit: “met de kaasmakerij gaan we bijdragen aan een betere wereld op een manier die past bij onze herkomst en identiteit. We blijven trouw aan onze tradities uit het verleden, zoals het roeren van de wrongel met de hand en natuurlijke rijping.”

‘De Tijd’ is klimaatneutraal gecertificeerd door Climate Neutral Group. “We blijven op traditionele wijze kaasmaken maar met de meest moderne, duurzame apparatuur en technieken.”

Klimaatpositief in 2030

Duurzaamheid zit CONO in de genen. Het hoort erbij. Niet alleen in de CONO kaasmakerij, maar in de hele keten wordt gewerkt met echte aandacht voor mens, dier en milieu. Van grasspriet tot kaas. Van veehouder tot kaasmaker.

CONO wil betrokken zijn en dichtbij de maatschappij staan. “We realiseren ons dat ons handelen een impact heeft op het klimaat. Daarom verbinden we ons als coöperatie aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 hebben vastgesteld. Met het doel om van de wereld een betere plek te maken.” CONO zet zich in om al deze CO2 niet alleen naar nul terug te brengen, maar zelfs nog meer te doen. Daarom spreken zij de ambitie uit dat in 2030 de hele kaasketen klimaatpositief is.